20 de maig de 2012

Consells per a jugadors novells d'Infinity

He traduït al català els consells per a jugadors novells que hi ha a la wiki d'Infinity.

Potser a algú li és útil!

Consells per a jugadors novells


Text original per Penemue. Traducció al català per Morkai5 (amb l'ajut de la traducció al castellà de George i Yasbir).
 
1) De quants punts és una partida normal d'Infinity? Amb quants punts hauria de començar?
 
Una partida normal d'Infinity sol anar de [WWW]200 a 300 punts. Amb 200 punts realment hauries de pensar què usaràs i què no usaràs, perquè no entra tot, mentre que amb 300 punts ja pots començar a tenir un munt de joguines interessants. 

Els jugadors veterans recomanen, per experiència, que els jugadors novells comencin amb 100-150 punts per aprendre la mecànica de joc. Encara que siguis un jugador veterà d'altres jocs, Infinity té matisos i habilitats que s'aprenen millor a poc a poc. 

2) Quina mena de taula necessito? Ha de ser de 120x120?
 
Simplificant, el teu tauler pot ser de la mida que tu vulguis. Probablement és millor començar amb un de 120x120 (fins i tot potser en tens algun per casa d'algun altre joc) però realment muntar una bona partida és més aviat cosa de la complexitat de l'escenografia que no de la grandària del tauler. A diferència d'altres jocs, no es pot anar fent amb unes poques peces d'escenografia. Fan falta múltiples elements d'escenografia que donin cobertura, o el joc durarà poc més que unes poques ORA

Mai no insistirem prou en com és d'important l'escenografia per a Infinity! Sense l'escenografia adequada, les teves partides seran molt menys divertides i probablement massa ràpides. Pren-te un temps per fixar-te en com [WWW]altres jugadors han abordat la creació d'escenografia i estigues preparat per construir/trobar/comprar alguna cosa que faci més complex i amè el camp de batalla. 

Ah sí, i assegura't que les teves plantilles i marcadors tenen la mida apropiada. Els programes de disseny gràfic i les impressores creuen que són únics en el món i sovint les coses es reescalen subtilment… però prou perquè no tinguin la mida correcta per al joc. Com a punt ràpid de referència, compara les teves plantilles amb un CD per comprovar que tenen la mida correcta, ja que la plantilla circular hauria de ser pràcticament d'aquesta mida (de fet molts jugadors imprimeixen les seves plantilles de fum en transparències i les enganxen sobre els separadors transparents de les terrines de CDs, per poder usar un muntó de granades de fum). 

Però una altra bona opció per saber la mida correcta de les plantilles, que de segur que els nois de Corvus Belli adoren i que ajuda a agrair-los la feina, és senzillament comprar els llibres! 

3) Això és el que m'estic fent… sempre serà viable?
 
Infinity no (necessàriament) funciona bé com un joc on es van afegint miniatures a poc a poc. Hi ha gent que planeja com creixerà el seu exèrcit fins als 300-400 punts, però aquesta tàctica de planejament no funciona tan bé en Infinity com en altres jocs. En compte de construir una llista enorme i comprar-la tota d'una, aconsegueix-te un grup base de tropes que realment t'agradin i vés fent des d'això, compra a compra. 

Molts jugadors comencen amb un starter i uns pocs blísters (2-3). Aquest nombre de tropes et permet expandir-te en qualsevol direcció fins a arribar a “l'enorme exèrcit que acabaràs tenint”. Sobretot no dubtis a fer servir proxies, en Infinity no sempre és possible jugar WYSIWYG (What You See Is What You Get, és a dir, com ho veus és com és) si vols poder accedir a tots els tipus de tropa i d'equipaments de les llistes. 

4) Quantes ordres hauria de tenir en una llista de x punts?
 
Això depèn de la quantitat de punts de la teva llista. Si estàs jugant a 100-150 punts, aleshores 5 o 6 ordres no estan malament. Per a 200 punts o més, de 7 a 9 és una bona mitjana, i alguns exèrcits arriben a 10. A 300 punts, hi ha des d'un grup de 8-10 ordres a la taula per exèrcit fins a dos grups d'entre 15-20 ordres. 

No oblidis que els camuflats TO, les tropes aerotransportades i els irregulars no contribueixen amb les seves ordres a la reserva d'ordres fins que les situes a la taula (en el cas de les dues primeres). Encara que una llista completa de camuflats TO “invisibles” pugui semblar impressionant, estaries capant bastant la teva reserva d'ordres... i sovint això farà que el joc acabi abans de començar. 

Una bona idea és no tenir més de dues d'aquestes unitats, perquè, com s'ha dit adés, et redueixen la reserva d'ordres i ocupen espai en el teu grup de combat. Com sempre, això no és sempre així, perquè depèn de què més hi ha en la teva llista i de la experiència que tinguis en el joc. 

5) Com puc millorar en Infinity?
 
Normalment s'aprèn millor provant, i això és el que passa en Infinity. Com que els daus poden ser capritxosos i enganyosos, recomanem jugar de 3 a 4 partides amb una combinació de tropes determinada abans de canviar la llista. Tota teoria és desitjable i bona, però es veu superada sempre per l'experiència de joc en veure com funcionen les teves tropes i com surten les coses. 

Sobretot, no tinguis por de xerrar i debatre amb el teu oponent després de cada partida: “On has vist buits? Podria haver usat aquesta tropa aquí? Quina ha estat la unitat que més por t'ha fet?” Aquesta mena de diàleg pot ajudar-te molt a fer-te una idea de què millorar. No oblidis ser específic, preguntes com: “Per què he fet tanta pena?” no t'ajudaran gaire. 

6) Em fa por això o allò (TAGs, Paracaigudistes, Suplantadors)… Què haig de fer?
 
Com en tots els jocs, de tant en tant pots enfrontar-te a coses que poden donar la impressió de ser invencibles. Els Suplantadors poden començar just davant de la teva zona de desplegament i arrasar amb tot en el primer torn. Els TAGs són durs, ràpids i peguen molt fort. El desplegament aerotransportat et pot arribar per angles imprevistos i llançar a perdre el teu desplegament. 

En resum, no tinguis por. Aquestes coses són enormes i temibles les primeres vegades que te les trobes, però lentament aniràs desenvolupant una fórmula en el cap per a derrotar-les. Mantén tropes perilloses en reserva per al contraatac. Posa algunes unitats mirant cap enrere i cap als flancs de manera que les tropes aerotransportades no et sorprenguin. Crea línies de tir per les quals puguis fer ORA a l'enemic que avanci… Aquestes solucions no són exhaustives, però et poden donar la idea que res és invencible, no importa quant ho paregui a primera vista. 

7) Què hauria d'aconseguir-me a continuació?
 
Aquesta és la bellesa d'Infinity. Pots comprar el que vulguis i quasi sempre serà útil en un sentit o un altre. Hi ha algunes figures i equipaments que la majoria de jugadors d'Infinity estan d'acord que són més febles, però això no significa que siguin injugables o inútils. És molt difícil trobar alguna miniatura que sigui totalment inútil en Infinity. Compra figures que t'agradin i porta-les a la batalla! 

8) Estic usant això i allò en les meves partides de demostració. Estic sent massa dur amb els nous jugadors?
 
Si estàs usant camuflatge TO, DDO, Desplegament Aerotransportat, tàctiques avançades (Foc de Supressió, Foc especulatiu, Fum, etc.), Camuflatge de Combat, Visor Multiespectral N3 i coses així amb jugadors nous, llavors sí, estàs sent massa dur amb ells. 

Infinity té un munt de coses que estan de conya i així com podries atreure nous jugadors parlant de com són d'interessants les unitats camuflades i les aerotransportades, llançar els jugadors a tot això en les seves primeres partides no és un bon sistema. Això és especialment cert quan la seva col·lecció de miniatures és molt limitada perquè estan començant i no tenen accés a tropes per contrarestar algunes tàctiques. 

9) PanOceania té la millor Capacitat de Dispar del joc. Per què no són el millor exèrcit?
 
Sí, Infinity és un joc de tirs. No, disparar no és l'únic que fan les figures. Si a l'únic que jugues és a fer tirotejos en terra de ningú, en el fòrum pots trobar escenaris de jugadors (per exemple [WWW]al fòrum en anglès) per donar varietat al joc, de manera que altres característiques esdevinguin importants segons sorgeixin diferents situacions. Així que si no ets “panoco” no et preocupis… podries, per exemple, trobar-te al davant d'una línia completa de marcadors de camuflatge i alegrar-te per la teva alta VOL, especialment si jugues amb Haqqislam! 

Per altra banda, Infinity no és un joc orientat al Combat Cos a Cos. Només perquè una unitat tingui una CC alta no vol dir que realment vulgui combatre cos a cos. La major part del temps les unitats amb alta CC simplement desafien l'enemic a apropar-se mentre li disparen amb l'armament a distància. Si tens una unitat amb alta CC, no et sentis obligat a travar-la en cos a cos: simplement deixa que la batalla arribi a ella i carrega si arriba el moment adequat. 

10) Ho he provat tot i no guanyo de cap manera… On puc trobar ajuda?
 
Adreça't a [WWW]els fòrums de la comunitat (en castellà), per descomptat! S'hi pot accedir a través de la pestanya “Comunidad” en la [WWW]pàgina oficial d'Infinity (en castellà). La mateixa comunitat està plena de veterans foguejats en mil batalles que estaran contents de contestar les teves preguntes i d'ajudar-te amb els teus problemes.